HTML

Tévhitek a BDSM-ről és a meztelen igazság

Elősegíteni a BDSM szubkultúra alapfogalmairól és megítélése legelterjedtebb "közhelyeiről" közös vélemények kialakítását. Mindazok körében, akiket a BDSM bensőségesen, nemcsak kukkolás vagy borzongatós téma szinten érdekel.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Melyek a leggyakoribb tévhitek a BDSM-ről ?

2008.04.17. 17:58 Lashlie

Kedves érdeklődők !
Az itt kivesézett közhelyeket pszichológiai könyvekből és szakcikkekből, "véleményformáló értelmiségiek" megnyilvánulásaiból és (nem késdobáló) kocsmai beszélgetésekből merítettem. Szívesen beszélgetnék értelmes, nyitott elméjű emberekkel is a következő - szerintem elemi ösztön erejű korlátoltságot feltételező - vélekedésekről :
1) Tévhit : A szadomazochizmus szexuális deviancia.
Valójában : Deviancia a legtágabb értelemben az a szexuális beállítottság, ahol az orgazmus nem a (heteroszexuális) nemi aktushoz kötődik. A BDSM azonban egyáltalán nem zárja ki a közösülést mint örömszerzést, gyakran annak előjátéka.
Ellenvetés : A BDSM tiszta élvezete – ha valaki ebben a szexuális játékban és nem azt követő nemi aktusban elégül ki - már deviancia. De ha ezt elfogadnánk, akkor a petting is deviancia lenne! Ez a minősítés csak egy változat arra a katolikus dogmára, miszerint a szexuális együttlét egyetlen értelme és “mentsége” a gyereknemzés.
2) Tévhit : A “macho” férfi domináns.
Valójában : a “machismo” lényege, hogy a férfi attól felsőbbrendű lény, hogy férfi, és ezt a felsőbbrendűségét mindenkivel elismerteti. A macsó nem sub-ot keres, ő bármelyik nőt “magához töri” (szintén latin-amerikai szleng), akit megszerez (nem meghódít). A macsó akkor macsó, ha férfitársait is “ledominálja”. Ez nem D/s, ez a népszokásban szentesített hatalmi játszma.
3) Tévhit : Mazochista/sub az a nő, akit rendszeresen ver a pasija.
Valójában : Csak, ha ezt a nő élvezi. Jónéhány pasas nem élvezetből veri a nőjét, hanem primitív erőszakossága, az önuralom hiánya miatt. Jónéhány nő ezt csak amiatt tűri, mert fél attól, hogy elveszíti partnerét, hogy nem talál másikat, hogy nem tud egyedül boldogulni, esetleg a szüleitől is ezt látta. Ez mind nem BDSM.
4) Tévhit : A sub mazochista.
Valójában : Még fordítva sem igaz feltétlenül. A sub alapvetően az alárendeltségre vágyik, a fájdalmat lehet hogy büntetésként éli meg, melynek elszenvedésével is urát szolgálja. Jónéhány mazochista pedig úgy switch, hogy ha kell kiprovokálja – sőt kikényszeríti – a kívánt fájdalom okozását.
5) Tévhit : A subnak csak azzal kell törődnie, hogy a dom kielégüljön.
Valójában : Igen, nem is azért ment szolgálni, hogy önkielégítsen. Az ő kielégítéséről viszont a domnak kell gondoskodnia, különben mint férfi leéghet.
6) Tévhit : A mazo/sub számára maga a szeánsz, a fájdalom és/vagy a kiszolgáltatottság átélése kielégítő.
Valójában : A nőt sem elégíti ki, ha csak “jól megkefélik”. A mazo/sub esetében személyre szólóan fel kell fedezni, mi számára az orgazmus forrása, a “jó fájdalom”, a kívánt dominancia.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bdsml.blog.hu/api/trackback/id/tr16430320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce 2008.04.24. 23:16:14

Jó kiindulás, csak így tovább, szívesen értekezek a BDSMről más értelmes emberekkel.
Az elsővel ellenben nem teljesen értek egyet.
Én anno úgy tanultam, hogy minden olyan dolog deviancia, ami a kisebbséghez kötődik, pl. a homoszexualitás, a szerepjátékok élvezete(RPG) vagy akár a BDSM. Inkább azt a tévhitet kéne eloszlatni, hogy a devianca, az nem egy rossz dolog. Persze lehet, hogy én tévedek.
A többivel tulajdonképpen egyetértek.